Pages

Sunday, 22 July 2012

psikologi yo

assalamualaikum......

da 4 minggu bkerja sbgai seorang pen. pegawai psikologi yg btugas di unit kaunseling LPPKN.. itz a amazing experience.. yg xble i fell d mana2.. thank GOD kerana memakbulkan doa hambamu ini d saat2 aku betul give up nak cari tmpat praktikal.. 3 mggu untuk aku membiasakan diri, belajar selok-belok organisasi n most important tuk aku tahu realiti sebuah pekerjaan..mmg best..
d LPPKN aku blajar mcm mana nak handle klien, mcm mana nk organize kembara kaunseling g masuk sekolah, g pendalaman... erm..really mcabar.. 1 aku nak kongsi d sini.. sebut je pegawai psikologi semua org akan anggap oo msti dpt baca fikiran orang kan..bestnya.. msti dpt baca org kan..warh...untungla...ehem...ehem... sini nak betulkan ya..kami bukanla gifted yang boleh baca hati dan fikiran org ok.. kita melihat, kita mendengar dan kita mengkaji..sama juga dgn profesion lain cumanya kami lebih ke arah blajar mengenai tingkah laku manusia.. n 1 yg paling pentinh nak habaq mai..nobody is PERFECT sama la jgk mcm kami2 ini.. so jgn pikir org psikologi xkan buat salah ya.. actually kami pun masi blajar untuk jd yg terbaik. hehe skadar berkongsi..

baru-baru ni ktorg ada bt kembara kaunseling dkt SMK LOHAN RANAU di bawah anjuran kementerian pembangunan wanita. so, ktorg amik part buka booth tuk buat ujian psikologi tahap kemarahan dewasa dan stres dan efikasi kendiri bagi remaja..kat bwh ni sikit la apa yg ktorg buat dkt kembara kaunseling tu...

ni nak share apa yg ktorg bg tips kat remaja dan dewasa.

TIPS KAWAL MARAH
> jangan terlalu sensitif dan cepat melatah
           maksudnya jgn jd org yg terlalu sensitif wlpun pekara kecik nak marah. relaks je..

> berundur daripada situasi yang tegang
           kalau tengah marah cepat-cepat berubdur jgn layan sgt perasaan tu, pg la buat benda lain yang lg berfaedah , tenang cikit baru bincang elok-elok.

> ubah posisi badan
            kalau time korg marah tu tgh berdiri ce bawak duduk, kalau duduk berdiri baring ke dan sbgainya tp kalu xberkesan jgk, pg amik wuduk atau pun mandi. sbb atas kepala kita ada 1cas positif kalu tgh panas2 marah2 air dpt tenangkan kita dan mengalirkan cas positif ke seluruh badan jd xla marah2..:P

> sentiasa memaafkan orang lain
            1 tips yg paling2 penting sebenanrnya dan aku juga masih cuba utk blajar agar sentiasa memaafkan org.. betul la slagi kita hidup dlm dendam dan marah selagi itu hidup kita xkan tenang.. so, aku pun nak minta maaf kat semua jika tersengaja melukakan hati korg..soorryyy

>berdoa
            walaupun mcm mana pun keadaan kita jgn lupa berdoa kepada Pencipta..yg menciptakan manusia yg lahir dgn segala mcm perasaan.. insyaallah segala dendam kesumat, bahana marah akan redha.. siapa la kita utk tidak memaafkan org lain kan.... (p/s utk tuan empunya badan )



 
ni ktorg yg buat cantik x?? :P 
kami sudi membantu :P


staff klinik cure & care (PUSPEN ) 
students SMK LOHAN n plajar skola dr kwsan ranau

sesi bermula..malu :P





masih belajar dan terus belajar utk memperbaiki diri.sama2 beringat ya... 

oppsss lupa la.. btw selamat berpuasa semoga ramadhan kali ni membawa 1000 makna dlm hidup kt.. bkn stakat 1000 berjuta2 ribu ok.. mohon maap salah silap atas kterlajuran kata , terkasar bahasa terguris hati maap di pinta..aku hanya insan biasa.. selamat berpuasa tinngkatkan ibadah.... adiosssss


13 comments:

ZieL said...

ria..selamat menamatkan pengajian..nti konvo cari aq ek..aku btugas tu..huhu..

Ayu~ said...

bestnye dapat praktikal kat LPPKN.. Boleh share tak camne prosedur nak praktikal kat lppkn tu? just anta resume atau kena interview jugak.. btw, good luck in your life =D

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

Ayu~ said...

bestnye dapat praktikal kat LPPKN.. Boleh share tak camne prosedur nak praktikal kat lppkn tu? just anta resume atau kena interview jugak.. btw, good luck in your life =D

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

Anonymous said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life.

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life.

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

Ayu~ said...

waaa.. bestnye dpt praktikal kat lppkn.. boleh share tak camne nak mohon praktikal kat lppkn? just anta resume je atau kena interview jgk? btw, good luck in your life ;)

heart2h3art said...

sorry ayu. xprasan komen. lgpun lama xbukak blog ni. u juz antar surat nk praktikalsana. btw thanxx. gud luck too :)